Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

6 електробуса с нулеви емисии ще обслужват Благоевград

С демонстрационна обиколка бе представен новият 12-метров електрически автобус в Благоевград. Шест превозни средства с нулеви емисии ще обслужват нова линия на градския транспорт в областния център.

Демонстрация на 12-метровия напълно електрически автобус беше направена днес в Благоевград. Желаещите да се насладят на комфортното пътуване с новото поколение превозно средство имаха възможност да се качат на електробуса на площадното пространство до ДТ „Никола Вапцаров“ и да обиколят града.

„Целта на днешния презентационен тур е да покажем нашата визия за бъдещето на градския транспорт. Община Благоевград работи активно в посока постигане на нулеви въглеродни емисии и подобряване качеството на въздуха в града, като въвеждането на максимално повече електрически превозни средства е само част от тази цел, като същевременно с това услугата Градски транспорт ще се повиши неимоверно,“ каза Мирослав Кюпов, управител на общинското дружество „Благоевград Еко Транспорт“.

Той подчерта, че в момента Община Благоевград изпълнява проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“, в рамките на който до 2 месеца ще пристигнат първите шест нови електрически автобуса. След кратки процедури по регистрация и лицензиране тази есен същите ще бъдат пуснати в експлоатация по новата линия №12. Тя беше одобрена от Общински съвет и покрива райони без обществен транспорт. Линията ще обхваща кв. „Грамада“, автогарата и гарата, бул. „Джеймс Баучер“ и Плажа.

„Текущият проект е само първата крачка. Община Благоевград ще кандидатства за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, за да се включат и подобни превозни средства като този 12-метров електрически автобус в линиите от градския транспорт. Ние имаме дългосрочна визия до 2035 година да изпълним заложените критерии от Европейски съюз за минимум 70 % нулево емисионни превозни средства, обслужващи градски транспорт“, добави Мирослав Кюпов.

На демонстрацията присъства и представител на фирмата производител, който представи техническите параметри на 12-метровия електробус, създаден за услугите на обществения транспорт.

Източник: Новините, мненията и историите, каквито са | 24 Часа

Подобни публикации

Back to top button