Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Десетки баби с “бабинчета” празнуват в Разлог

Десетки баби с бабинчета – децата, родени през изминалата година, празнуваха с хоро Бабинден в Разлог. Тези традиции се пазят много в нашия град, ежегодно на Бабинден, след като майките измият ръцете на акушерката, на лекаря, се извива Бабиното хоро, разказа за БТА секретарят на местното читалище Велина Кулина.

По думите ѝ това се повтаря всяка година, още в момента, в който в едно семейство се роди бебе, започват приготовленията за празника. Това включва подготовка за дрехи за бабата, която ще „задене“ с традиционна разложка цедилка новороденото, а за бебето се приготвя плетена шапчица с паричка, разказа още Велина Кулина.

„Цялата тази еуфория около това да бъдем близко до всичко, което бабите и дядовците са ни оставили като традиция, е много вълнуваща, традиционни трапези се правят в домовете още отрано сутрин на Бабинден, изобщо вълнението в разложките домове е докато не „тъпне тъпанът“, както казваме ние, е много голямо и е свързано с наистина голяма отдаденост от страна и на възрастни, и на млади“, разказа още секретарят на читалището в Разлог.

Празничната програма започва в читалището, където днес момичета от Основно училище „Никола Парапунов“ пресъздадоха с характерния разложки диалект срещите между жените на Бабинден и поливането на ръцете на бабата – акушерка. След това местните жени отправиха благодарност към целия екип на Акушеро – гинекологичното отделение на разложката болница, а традицията да се измият ръцете на акушерка бе спазена, като една от майките поля на директора на болницата и дългогодишен акушер – гинеколог д-р Радка Божикова. Тя от своя страна пожела на децата да растат и да побелеят като Пирин.

След ритуала бабите извиха традиционното хоро с бебетата на гръб в цедилките, символ на споделената радост от раждането на новия живот.

Тръпката е много вълнуваща, идва ми да заплача от радост, дай Боже, всеки да дочака тази радост, каза през сълзи от щастие Катя Тумбева, която за пръв път се хваща на Бабиното хоро с внучето си Иван. С внучето Никола на гръб бе и Росица Копанарова, която сподели, че щастието от днешния празник е огромно, а традициите в Разлог ревностно се пазят.

Пъстрото хоро се изви от площада пред читалището до централния площад „Преображение“, където десетки хора очакваха да видят пъстрия танц на новия живот и на семейството. На Бабиното хоро в Разлог могат да се видят не само бабите и майките, но редом до тях са се хванали бащите и дядовците.

В отделни ритуали мъжете или жените са били изключвани във времето и това е имало своята символика, но по отношение на Бабиното хоро в Разлог това е изключение, разказа за БТА секретарят на читалище „15 септември 1903 – 1909 г.” в Разлог. По думите на Велина Кулина още в миналото, когато се е налагало, например при раждане на близнаци, дядото е „задявал“ едното от бебетата с цедилка и е танцувал на хорото наравно с бабите.

БТА

Подобни публикации

Back to top button