Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“ през февруари 2024 г.

Мелнишко вино, конкурс и богата фолклорна програма са част от тазгодишното винено изложение „Златен грозд“ в най-малкия град в страната. Фестивалът ще бъде в дните между 10 и 11 февруари, традиционен е и това е 12-то му издание, каза за БТА кметът на Мелник Сашо Филипов. От година на година става все по-популярен, защото каним не само производители на домашно вино, но и винарните в района, допълни той.

Изложението има конкурсен характер и в него се оценява най-доброто домашно вино. Участниците се разпределят в две категории – вино от „Широка мелнишка лоза“ и вино „Букет“, каза Филипов. В предишни години в конкурса са се включвали около 100 винопроизводители, допълни той.

Освен двете класации има и награда на публиката. Това вино, което са донесли винопроизводителите, се слага на една маса и всеки дегустира и гласува, каза кметът.

Фестивалът предвижда и богата фолклорна програма от местни и гостуващи самодейни състави. В двата дни има над 700 участници, каза Филипов. Който има време, желание и настроение, да заповяда на празника, ще бъде приятно изненадан, допълни той.

През февруари празници на виното ще се състоят и на други места в района. На 3 февруари традиция, история, легенди и предания ще обедини празникът на боговете на виното в община Струмяни. В дните 17 и 18 февруари винарските изби по долината Струма обявяват Дни на отворените врати.

БТА

Подобни публикации

Back to top button