Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Изграждането на граничния пункт “Струмяни – Берово” е сред акцентите в трансграничната програма

Изграждането на граничния пункт “Струмяни – Берово” е сред акцентите в трансграничната програма Република България – Република Северна Македония през новия програмен период, стана ясно при представянето на програма ИНТЕРРЕГ VI – А ИПП България – Северна Македония 2021 – 2027. Тя беше представена от Николай Дочев, ръководител на Съвместния секретариат по програмата по време на регионалната конференция по проект “Европа в България: Общо бъдеще”, домакин на която е Националният пресклуб на БТА в Благоeвград. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Териториалният обхват на програмата съвпада с този от предходния период, като от българска страна влизат областите Благоевград и Кюстендил, а от страна на Република Северна Македония са Североизточен, Източен и Югоизточен регион. Общата стойност на програмата е малко над 31 млн. лева, разпределени за три основни приоритета “По-зелен граничен регион” (4,6 млн. евро); “По-свързан граничен регион” (9,1 млн. евро) и “Интегрирано развитие на граничния регион” (13,8 млн. евро).

Специфичните цели по приоритетите предвиждат засилване опазването на природата, биоразнообразието и зелена инфраструктура, включително и градски региони, и намаляване на всички форми на замърсяване, както и повишаване на конкурентоспособността на местната икономика и подобряване на бизнес средата.

Приоритет 2, насочен към по-свързан граничен район, включва изграждането на граничния пункт “Струмяни – Берово”, с което се очаква да се постигне подобряване на регионалната свързаност и насърчаване на икономическия растеж в трансграничния регион. Стратегическият проект предвижда още рехабилитация на съществуващи и изграждане на нови пътища и в двете държави, оценки за въздействие върху околната среда и други свързани с проекта оценки и закупуване на специализирано технологично оборудване. Бенефициент по проекта е Областна администрация – Благоевград.

През януари тази година е публикувана покана за кандидатстване за стратегическия проект ГКПП “Струмяни – Берово”, през настоящия месец се очаква да бъде публикувана покана за кандидатстване по приоритет 3 “Интегрирано развитие на граничния регион”, а през юни ще бъде отворена покана за кандидатстване по приоритет 1 “По-зелен граничен регион”, посочи Николай Дочев.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button