Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Монети от Хераклея Синтика са изложени в Историческия музей в Петрич

Монети от основаването на Хераклея Синтика до края на съществуването на града са изложени в Историческия музей в Петрич. Експозицията включва 19 монети, които са намерени по време на разкопки в античния град до момента. Те носят важна информация за историята на града, както и за неговото стопанско развитие, разказа за БТА Никола Малчев, екскурзовод към Исторически музей Петрич.

В експозицията могат да се видят монети от монетосеченето на македонските царе до завладяването на македонската държава и превръщането й в римска провинция. Някои от по-интересните екземпляри са тетрадрахма на Филип II Македонски, предполагаем основател на македонската колония в земите на синтите, тетрадрахма на Първа македонска област, както и римско монетосечене на различните императори, каза Малчев.

През 2021 година археолозите откриха на Акропола на Хераклея Синтика, златна монета, тремис на Юстиниян I Велики, с което се затвърждава тезата, че градът е оцелял поне до шести век сл. Хр, посочи той.

Друга важна за града монета е тази сечена от самата Хераклея. Тя е бронзова, на аверса е изобразен македонски щит, а на реверса кривакът на Херакъл, разказва Малчев. Тази емисия бронзови монети най-вероятно е сечена като реакция на основаването на града съперник Партикополис в края на управлението на император Траян или началото на това на Хадриан (около 117-120 г. сл. Хр.).

Монетната емисия е малка и краткосрочна. Чрез нея Хераклея афиширала своите дълбоки корени в македонската древност. Най-ранната открита монета на обекта засега, е сребърен диобол от Месамбрия Понтика. Тя показва далечните търговски и социални връзки на хераклейци с античния град на Западното Черноморие, разказа Малчев. Предстои да бъдат изложени, в бъдеще, още монети, казаха от Исторически музей Петрич.

През юли тази година по време на разкопки в Хераклея Синтика беше открита  оброчна плочка на Тракийския конник. Тя бе отбелязана като „Откритие на 2023“  при раздаването на годишните награди на националната кампания „Чудесата на България” в зала „Марин Дринов” на БАН. Плочата се съхранява във фонда на Исторически музей Петрич и предстои да бъде експонирана.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button