Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

На вниманието на пътуващите!Над 20 000 полицаи на крак за Великден в Гърция, солени глоби дебнат отвсякъде

Гръцката полиция засилва контрола по пътищата за Великден. От днес, 10 април до 23 април около 23 000 полицейски служители и повече от 12 000 патрула се следят за реда по пътищата и пешеходците.

Планът предвижда формиране на специални екипи за контрол на трафика в редуващи се точки от пътната мрежа, като се фокусира, наред с други неща, върху проверката на опасни нарушения, както и нарушения, които въз основа на статистически данни са предпоставка за причиняване на тежки пътнотранспортни произшествия, като шофиране в нетрезво състояние под въздействието на алкохол, превишена скорост, използване на мобилен телефон по време на шофиране, неправомерно изпреварване, пресичане на двойна разделителна линия и др.

Припомняме, че с решение на министъра за защита на гражданите Такис Теодорикакос от днес се връщат шофьорските книжки, регистрационните табели и разрешителните за движение на превозни средства, за да се улесни пътуването на гражданите по време на Великден.

Решението се отнася до отнети номера на коли или шофьорски книжки, които са били иззети или предадени на полицейските органи до неделя, 9 април 2023 г. за нарушения като неправилно спиране или паркиране, за което се отнемат регистрационните табели за 20 дни.

Гръцката брегова охрана също е нащрек в пристанищата, за да осигури безпроблемното преминаване на пътниците на корабите.

Глобите в Гърция са доста солени

• За опасна маневра наказанието е 700 евро, 30 дни без книжка и спиране на автомобила от движение за 10 дни.

• За преминаване на червен светофар 700 евро глоба, сваляне на табелите на автомобила за 60 дни и отнемане на шофьорската книжка на водача за 20 дни.

• За неспазване на сигнализацията на жп прелез или неправилно изпреварване глобата е 700 евро и 20 дни без книжка.

• За превишаване на максимално допустимата скорост с 30 км/ч или движение по магистралата с над 150 км/ч – глобата е 350 евро и 90 дни без книжка.

• За употреба на алкохол санкцията варира от 200 до 1200 евро, шест месеца без книжка и евентуално два месеца затвор, в зависимост от количеството.

• Без книжка може да останете и за говорене по телефон по време на шофиране и глоба 100 евро.

• Шофиране без книжка се глобява с 200 евро, без колан 350 евро, а книжката се отнема за 10 дни.

Забранено е също носене на огнестрелно и хладно оръжие, включително и пренасянето му в автомобил, ако нямате разрешително, което трябва да бъде преведено и легализирано на съответния език на страната-домакин.

В Гърция включването на светлини през деня не е задължително. Задължително е обаче да имате валидна застраховка за автомобила.

Други глоби, които ви дебнат

• 300 евро за отпадъци на плажната ивица.

• Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места. 150 евро глоба до три месеца затвор.

• Дивото къмпингуване е забранено като глобите започва от 150 евро и стигат до затвор.

• Паленето на огън е абсолютно забранено, а санкциите са хиляди евро.

• Шофиране с джапанки 50 евро.

• Забранено е внасяне на гориво. Конфискува се превозното средство. Тълкува се като нелегален трафик на акцизна стока.

Почивката в Гърция може да се окаже кошмар, ако ви хванат, че сте качили нелегален чужденец на стоп. Според гръцкия наказателен кодекс, присъдите за трафик на нелегални емигранти са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

Много важно е да знаете, че ако предоставите автомобила си на трето лице и бъде извършено нарушение според гръцкото законодателство, собственикът на автомобила носи наказателна отговорност за злонамерени деяния, извършени с автомобила.

Агресивното поведение срещу униформен служител също се наказва, затова не се опитвайте да подкупвате полицай, ще ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана поне за 6 месеца.

Спазвайте часовете на тишина

От 1 април 2023 г. до неделя 30 септември 2023 г. се прилагат часовете за тишина през летния сезон.

Според разпореждане на полицията часовете на дневно и нощно спокойствие са от 15:00 до 17:30 и от 23:00 до 07:00 сутринта.

Забранено е вдигане на шум, дори и разговори на висок тон. Може да отнесете обвинителен акт или да ви задържат.

Източник: Новини от информационна агенция E-79 – информационна агенция E-79

Подобни публикации

Back to top button