Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Община Благоевград с рекорден бюджет от 124 млн. лв. за 2023 година

Общински съвет одобри Бюджет 2023 година на Община Благоевград, предаде репортер на “Фокус“. Той възлиза на стойност 124,2 млн. лева. 79 млн. лева от тях са от държавно делегирана дейност, а 45 млн. лева са от местни приходи.

Пред журналисти кметът Илко Стоянова заяви, че бюджетът е изключително балансиран. “Към момента не виждам нещо, което да ни притеснява“, каза още той.

Преди гласуването за изказване бе допуснат кандидатът за кмет на “Продължаваме промяната“ в Община Благоевград Методи Байкушев. Той призова местните парламентаристи да не приемат бюджета и да го върнат за преработка от Общинска администрация, така че да не се допуска дефицит от 23 %. По думите на Байкушев, бюджетът, който се предлага е предизборен, като се предвиждат харчове, които да удовлетворят колкото се може повече хора, но без да се мисли за минусите, които ще се получат.

“Този дефицит ще бъде покрит със заеми. С този бюджет предлагате, в края на годината общинския бюджет да бъде на минуса 98 хил. лв. Харчим страшно много, а няма с какво да покрием тези разходи. Ясно е, че целта е да се похарчи колкото се може повече предизборно, за да може повече хора да са доволни. Бюджетът е най – важния инструмент за правене на политики“, подчерта Байкушев.

Той заяви, че първоначално е искал да кръсти бюджета “Хляб и зрелище“, но всъщност той е само “зрелище“, защото в Благоевград отдавна нямало “хляб“.

От своя страна кметът Илко Стоянов каза, че няма да влиза в предизборен диалог с Методи Байкушев, това щял да направи, когато започне предизборната кампания. Тогава щял да отговори на всички негови въпроси и притеснения.

По време на дебата бяха коментирани и други важни теми, свързани с бюджета, сред които необходимите средства за изпълнение на Наредбата за стимулиране на раждаемостта в Благоевград, за която са предвидени 400 хил. лв. Стана ясно, че са необходими още около 100 хил. лв., с които да се навакса допуснатото закъснение, като кметът подчерта, че се работи за намирането на вариант за осигуряване на необходимите пари, без да се пипат други бюджетни звена.

Източник: Фокус

Подобни публикации

Back to top button