Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Подготвят празник на кестена в Брежани

НА 15 ОКТОМВРИ СЕ ОРГАНИЗИРА НАЙ-ВКУСНИЯТ
ПРАЗНИК В БЪЛГАРИЯ – ПРАЗНИКА НА БРЕЖАНСКИЯ КЕСТЕН

В програмата на празника: Среща със Здравка Евтимова и представяне на новата й книга „ Резерват за хора и вълци“, концерт с участието на звездния глас на България Соня Михайлова, женска певческа група при читалището в Брежани, ансамбъла за народни песни при ЮЗУ“Неофит Рилски“-Благоевград, ансамбъла при КУД „Гоце Делчев“ – Северна Македония, оркестъра на Панчо Иванов, дълга кулинарна изложба от традиционни ястия и ястия с кестени, печени кестени по „италиански“.

XI-ят  празник на брежанския кестен и тази година ще събере всички, обединени от родното Брежани и от богатството на природата, създала най-вкусните кестени в страната.

За 11-ти път празникът на брежанския кестен ще събере хора отблизо и далече, ще се съберат близки и роднини, стари приятели, ще седнат на една маса под уханието на печени кестени, гарнирани с младо вино, ще дегустират майсторските пити и ястия на домакините от Брежани и Делчево, Р Северна Македония, ще чуят песен, ще се хванат на дълго хоро.

Неслучайно празникът се организира от сдружение „ Хора и традиции“, което си е почти цялото село. Традиционно в организацията се включва активно кметът на Брежани Благой Стефанов, а тази година – и читалището.

Празникът се организира с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Югозападно държавно предприятие.

След две години на пандемия, празникът е възроден и още по-красив.
В навечерието на празника, на 14 октомври, от 18 часа, в картинната галерия на сдружението ще се организира среща със световноизвестната българска писателка Здравка Евтимова, която ще представи новата си книга „Резерват за хора и вълци“.
“Нека показваме времето в истинската му дълбочина, нека престанем с опитите да мамим. Лъжем ли някого, в крайна сметка излъганите сме самите ние. Проявяваме ли агресия, в края на краищата самите ние ставаме жертва на агресия”, категорична е писателката

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. в град Перник.
Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1985г.

Автор на кратки разкази, публикувани в 30 страни от света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература.
Нейни романи са публикувани в България и САЩ.
Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Франция, Германия, Япония, Китай, Русия, Аржентина, Норвегия, Словения, Иран, Румъния, Турция, Сърбия, Хърватска, Република Южна Африка, Виетнам, Гърция, Индия, Непал, Холандия, Австрия, Унгария, Полша, Нигерия, Чешката Република, Унгария, Словакия, Нова Зеландия, Северна Ирландия, Албания, Македония.

С творбите си печели писателски стипендии за престой в литературни колонии и семинари в Швейцария, САЩ (двукратно), Китай, Босна и Херцеговина.

На 15 октомври, от 10.30 часа,  ще се открие традиционната кулинарната изложба на дамите от Брежани и Делчево, която ще изпълни площада с уханията на вкусни традиционни ястия и ястия с кестени. Междувременно ще продължи традицията да се предлагат печени кестени по „италиански“. Програмата ще продължи с празничен концерт с участието на Женска певческа група при читалището в село Брежани, ансамбъл за народни песни и танци при КУД „ Гоце Делчев“ – Р Северна Македония, Ансамбъла за народни песни при ЮЗУ „ Неофит Рилски“ – Благоевград и оркестърът на Панчо Иванов –  Гоце Делчев.

„Празникът е обичан и няма да стане толкова красив, ако не са хората на Брежани. – споделя д.и.н. Румяна Панова. – Всички дават по нещо, за да стане празникът по-богат и интересен. Тук е мястото да благодаря на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, който всяка година подпомага финансово празника и специално на нашите партньори в опазването и развитието на брежанските кестени – Югозападно държавно предприятие  и Горско стопанство Симитли.. И тази година празникът ще подари на всеки частица от своята магия, която дълго ще топли сърцата ни. Добре дошли в Брежани!”

Източник: Пиринско

Подобни публикации

Back to top button