Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

С проект за 10 млн. лв. Община Благоевград превръща кв. „Вароша“ в център за обществен живот, култура и изкуство

Община Благоевград кандидатства директно в Брюксел по проект за 10 000 000 лв. за превръщането на кв. „Вароша“ в център за обществен живот, култура и изкуство.

Чрез изграждането на многофункционален център “Varosha Innovation Nexus” (VIN) (Nexus Хъб) традиционни къщи в квартал „Вароша“ ще бъдат реставрирани, високотехнологично оборудвани и превърнати в жизнени, функционални пространства за подкрепа и развитие на млади таланти и предприемачи.

Предвижда се да бъде създаден „Център за овластяване на младежи“, който ще предлага персонализирани програми, менторство за развитие на уменията на младите хора и подкрепа на безработни лица, търсещи преквалификация. Местните фирми директно ще имат възможност за достъп до ресурсите и за работа в мрежа.

Освен това ще бъде създадено отворено офис пространство, подходящо за стартъпи и малки бизнеси, място, където в динамична среда ще се обменят идеи.

Оживяването на кв. „Вароша“ и превръщането му в културен център ще даде възможност Благоевград да бъде домакин на различни събития, фестивали и изложби.

С реализирането на успешния модел центърът “Varosha Innovation Nexus” ще има възможност да генерира собствени приходи чрез публично-частни партньорства.

Инвестицията ще придаде нова културна идентичност на квартала като същевременно ще привлече хиляди посетители годишно, което ще стимулира местния туризъм.

С осъществяването на идеята Община Благоевград има за цел както да опази културното историческо наследство, така и да  подпомогне икономическото съживяване на града и да се справи с демографските проблеми, пред които е изправен областният център с емиграцията на образовани младежи след дипломирането им.

Проектът ще бъде реализиран по програмата на Европейския съюз „Европейска инициатива за градско развитие  – иновативни дейности 2021-2027 г.“ (EUI).

Чрез международно сътрудничество проектът ще прехвърли своя новаторски подход към три партньорски общини – община Мурсия (Испания), община Лариса (Гърция), община Сан Лучидо (Испания).

Източник: община Благоевград

Подобни публикации

Back to top button