Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Сандански посреща чудотворната икона на Света Богородица „Свети Пояс“

На Светла сряда Сандански посреща чудотворната икона на Света Богородица „Свети Пояс“. Вече десетки години съществува традицията да се извършва литийно шествие с чудотворната икона в навечерието на празника на града, който е винаги на Светли четвъртък, каза за БТА Светослав Костарев – ръководител на Неделното православно училище в Сандански.

Дълги години иконата се е съхранявала в манастира над Мелник, впоследствие е пренесена в църквата „Св. Йоан Кръстител“ в най-малкия град в България, а днес се съхранява в църквата „Свети Антоний“, също в Мелник. На иконата е изографисан празният гроб на Дева Мария и поясът, който е оставен в гроба, който пази и закриля православните християни, разказа още Светослав Костарев.

Точната датировка на иконата не е ясна, но преди около 15 години светинята е реставрирана, а с рентген се установява, че върху основата на дървото има друга икона, върху която е нарисувана новата „Свети пояс“ на Божията майка. „Затова нейната сила е много голяма, защото явно е доста стара икона“, разказа Костарев. Към иконата на Света Богородица най-често се обръщат семейства, които нямат своя рожба, с молба Дева Мария да ги дари с рожба, допълни ръководителят на Неделното училище в Сандански.

Иконата ще бъде посрещната днес от 17 часа пред сградата на общинската администрация и с нея ще премине литийно шествие през главната улица за освещаване на града и благоденствие на всички жители, съобщиха от община Сандански. Иконата на Света Богородица ще бъде съпроводена до манастира „Св. св. безсребреници Козма и Дамян“, където ще се отслужи Пасхална вечерня.

На празника на града, който се отбелязва на Велики четвъртък, или както се нарича в Сандански – „Утре Великден“, Неврокопският митрополит Серафим ще освети параклис на светите братя Козма и Дамян, каза още Светослав Костарев. Параклисът е в градския парк, където и днес се намира малко, символично параклисче. То пази паметта за мястото, на което, според древно предание, светите братя Козма и Дамян са лекували. „Дълги години възрастни жени от Сандански поддържат този мъничък параклис, като всяка сутрин и вечер палят кандилото, но тази година, благодарение на община Сандански и на дарители, беше решено на това място да се постави по-голям параклис“, разказа още Костарев.

Празникът на град Сандански ще бъде отбелязан и със светски събития. Тази вечер от 20 часа с концерт на открито жителите и гостите на града ще „слушат кино“ с Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров и Плевенска филхармония. В четвъртък празничната програма включва традиционни народни борби и празничен концерт на площад „България“ с талантливи деца от Сандански, Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“, Духов оркестър – Сандански и специалните гости на празника – Николина Чакърдъкова, Мария Чакъръдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button