Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Загадъчен подземен тунел в сатовчанското село Долен

Родопите е едно омайно кътче, което кара човек да се чувства като в приказките.

Особено силно родопският дух се усеща в селата, запазили своята автентичен облик. Когато чуем за автентично родопско село в съзнанието ни най-често изплуват две имена – Ковачевица и Лещен.

В страни от туристическия поток остава едно друго село, също запазило своя облик и обявено за архитектурен резерват – село Долен.

Именно фактът, че Долен не е особено известна дестинация сред туристите, спомага то да бъде напълно запазено и родопският дух в него да се усеща с пълна сила.
Село Долен е едно от селата, което връща човек назад във времето, което го кара да се пренесе в един друг, отдавна забравен свят. Светът на нашите баби и дядовци.

Първото нещо, което прави впечатление в село Долен са над 100-те запазени къщи с автентична едновремешна родопска архитектура.

Долните етажи на доленските къщи са пригодени за отглеждане на животните, а по-горните за живеене, като в тях липсват стаи, всички живеели в едно голямо помещение, служещо и за спалня, и за кухня, и за хол.

Друго нещо, което привлича погледа и интереса в Долен е църквата „Свети Никола“...

Така, според местните, освен, че камбаната вече е по-тежка, тя и пее по-сладко.

От нещата, които неминуемо ще привлекат интереса Ви в Долен е загадъчния подземен тунел, за който задължително ще Ви разкажат. Мистериозният тунел минава под гробището до църквата, като има два странични ръкава, извеждащи встрани.

Подземният тунел е прокопан от едновремешните местни първенци, които се събирали край гробището, за да обсъждат важните въпроси.

Тъй като били размирни времена, а обсъжданите теми не винаги били в угода на управата, те прокопали тунела, който да използват в случай на приближаваща опасност.

За съжаление, днес тунелът не е проучен и влизането в него не е безопасно и позволено, но пък за сметка на това местните със сигурност ще Ви разкажат интересни истории за него.

Със своята запазена автентичност село Долен се превръща и в снимачна площадка за множество добре познати български филми, като „Изпит“, „Вечни времена“, „24 часа след дъжд“ и „Мъжки времена“.

В пределите на Долен попада и къщата на Капитан Петко войвода от едноименния филм.
Село Долен е едно място, което пренася човек в една мечтана приказка. Със своята запазена автентичност то е притегателен център за мнозина, търсещи истинския, непокътнат родопски дух.

При посещението си в Долен не пропускайте да попитате и за доленските песни.

На драго сърце няколко жени от селото ще Ви изпеят някоя родопска песен със специфичните доленски извивки – така нареченото високо пеене, пренасящи човек във времето, когато покрайнините на село Долен били огласяни от омайните гласове на доленските моми, прибиращи се от близките ниви.

Източник: ПИРИНСКО – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Подобни публикации

Back to top button