Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураТОП новини
Популярно

Ансамбъл „Пирин“ отбелязва 90 години от рождението на дългогодишния си ръководител проф. Кирил Стефанов със спектакъла „Аз съм Пирин…“

Ансамбъл „Пирин“ отбелязва 90 години от рождението на композитора, диригент и дългогодишен негов ръководител проф. Кирил Стефанов с концерт-спектакъла в негова чест „Аз съм Пирин…“. Спектакълът ще бъде представен днес, на рождената дата на проф. Стефанов, на сцената на Музикалния театър в София, а в Благоевград концертът ще е на 5 април в зала „Яворов“.

Публиката в София и в Благоевград ще види превърнало се в класика вече творчество на проф. Кирил Стефанов, не само музикални произведения, но и танцови постановки, каза за БТА художественият ръководител на ансамбъл „Пирин“ Мирослав Димитров. Концертът показва част от необятното творчество на проф. Кирил Стоянов, представено от ансамбъла, както и от други колективи от страната, които и до ден днешен изпълняват неговото творчество, допълни Димитров.

На сцената, наред с ансамбъл „Пирин“, творчеството на проф. Стоянов ще представят Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев“ и хор и оркестър на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Национално училище за танцово изкуство ще представи един от първите танци на ансамбъл „Пирин“ – „Празнични танци“, по хореография на Кирил Харалампиев и с музиката на проф. Кирил Стефанов.

В концерта ще участват незабравими артисти, които са били част от ансамбъла, както и млади творци, които ще покажат приемственост на завещаното музикално наследство, каза още Мирослав Димитров.

Творчеството на проф. Стефанов не само се пази, но и се възражда в много голяма сила в днешно време, допълни главният художествен ръководител на ансамбъла. „Нашата задача и цел е да успеем да градим и да надградим неговия завет, това, което е оставил за поколенията“, каза Димитров.

За БТА Мирослав Димитров каза, че наследството на проф. Стефанов може да се изрази с две думи – дух и сърце. „Невероятният талант, който е показал в годините проф. Кирил Стефанов, сърцето, което е вложил, душата си, която е вложиш, мисля че това мотивира по-млади хора, както е в сега екипът на ансамбъл Пирин, говоря за композитори, за диригент, хореограф. Тоест, никога няма, поне това, което зависи от мен, да остане някъде в сянка, в праха на лавиците неговото творчество, напротив. С новия премиерен спектакъл, който направихме, също голяма част от музиката е на Кирил Стефанов, тоест това е едно незабравимо творчество, което трябва да се предава и мисля, че ще се предава години напред.“, каза още художественият ръководител на ансамбъла.

Проф. Кирил Стефанов е роден на днешния ден през 1933 г. в Горна Джумая (дн. Благоевград). Възпитаник е на Горноджумайската Бивша Солунска гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, разказа за БТА уредникът в Регионален исторически музей – Благоевград д-р Биляна Карадакова. През 1956 г. бъдещият художествен ръководител, диригент и композитор на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ завършва с отличие Държавната консерватория в София (д. НМА „Проф. Панчо Владигеров“) и същата година е назначен за художествен ръководител на новосформирания в Благоевград фолклорен състав.

„Целият си живот, талант и творчество като композитор и педагог проф. Кирил Стефанов посвещава на родния фолклор. Негова творческа цел е все по-дълбоко да опознава традициите и особеностите на българския фолклор. Негова заслуга е, че успява да ги претвори в изкуство от световна величина. Това, което отличава работата му като ръководител на ДАНПТ „Пирин” е, че превръща многообразието от песни, танци и багри от Пиринския край в спектакъл със сюжети, които оставят публиката без дъх от възхита.“, разказа д-р Карадакова.

Ансамбъл „Пирин” се превръща в еталон за художествено народно изкуство и емблема на българския фолклор по целия свят, допълни историкът. Под ръководството на проф. Кирил Стефанов ансамбълът изнася над 6 500 концерта в 55 страни, на всички континенти.

Проф. Кирил Стефанов е автор на множество хоровите песни, инструменталните композиции и сценични произведения, изпълнени от ансамбъл „Пирин”, сред които „Айде цъфти, Ружо”, „Стига йодиш, Яне, мори”, „Я ти постилам шарени черги”, „Писмо ти е дошло”, „Южни гальовни песни”, „На мегдана”, „Копаница”, „Пролетни песни и игри от Пирина” и много други. „Особено важно е, че проф. Кирил Стефанов успява да „преведе” езика на автентичния български фолклор на езика на съвременността.“, каза още д-р Карадакова.
Отличията на ансамбъла под ръководството на проф. Кирил Стефанов у нас и в чужбина са многобройни. Сред тях са: „Златна плоча” от Нешвил, САЩ, 1982 г., „Златна плоча” на Балкантон през 1983 г., награда „Грами” през 1991 г. на албума „Мистерията на българските гласове”, където участва със свои композиции и разбира се, повече от 100 издания на неговото творчество върху грамофонни плочи и дискове, допълни уредникът в РИМ – Благоевград.

Проф. Кирил Стефанов е дългогодишен преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Професорът е носител на най-високото държавно отличие орден „Стара планина” 2 степен и на най-високото академично отличие „Доктор Хонорис кауза на ЮЗУ „Неофит Рилски”. Той е и почетен гражданин на Благоевград. „Това, с което свързваме неговото име и ансамбъл „Пирин”, е голямата любов на благоевградчани, тя е безценна.“, каза още д-р Биляна Карадакова.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button