Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Сурвакарски игри в кукерския карнавал „Старчевата“ в Разлог

Карнавалът „Старчевата“ е една от емблемите на Разлог, традиция, която се съхранява от много поколения и с която в първия ден на новата година местните хора гонят злите сили и наричат за здраве и благоденствие, разказаха за БТА участници в тазгодишните кукерски игри. Още преди обяд централният площад на града започна да се изпълва с кукерски групи, като за поредна година участие взеха хора от всички седем квартала на Разлог.

Във всяка група задължително се определят първата мома и първият ерген, първият чауш, както в Разлог се наричат кукерите, предвождани от мечки с мечкари, а след тях е пъстро множество от стотици мъже, жени и деца, облечени в традиционни разложки носии, които извиват кръшно хоро.

Тук традицията се предава от поколение на поколение, разказаха за БТА Първан и Магдалина Икономови. Днес те участваха в „Старчевата“ със своята дъщеричка Георгия, която е едва на годинка и за нея това е първо участие във фестивала. „Били сме кукери, били сме с носии, смешници, не пропускаме да се правим, за Георгия тази година е първа като мома, а всички ние носим Старчевата в сърцето си“, каза Първан Икономов.

„Аз се обличам отдавна, моята баба беше певица, имаме носии от нея, които ни е завещала и сега с удоволствие се обличаме и се надяваме тя да ни гледа отвисоко, да ни се радва“, разказа Магдалина Икономова.

Разложките чауши се отличават със своите костюми, които са с кожи с дълъг косъм и високи конусовидни качулки. Качулката тежи около 20 килограма, общо цялото облекло е 70 килограма със звънците (чановете б.а.), разказа Краси Ганджов. Това е адреналин, мерак, цяла година се подготвяме за този празник, допълни младият кукер.

„В сърцата на хората е, меракът да се облечеш, да излезеш на първи януари, да покажеш какво си сътворил през цялата година“, допълни Иво Максев.

Всяка година кукерите и хората на хорото стават все повече, въвлечени в трескавата подготовка за карнавалния ден. Аз се обличам отскоро, защото много мои близки и приятели се обличат и аз започнах покрай тях, разказа пред репортер на БТА Лъчо Кондев.

Всяка една от групите дефилира по улиците на града, преди да достигне до централния площад „Преображение“, където бяха очаквани от стотици жители на Разлог и гости на града от страната и чужбина.

БТА

Подобни публикации

Back to top button