Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Благоевград и Банско отбелязват 111 години свобода

Благоевград и Банско празнуват днес 111 години свобода. С внушителен мултимедиен светлинен спектакъл “Градът на съвремието” и празничен концерт на ансамбъл “Пирин”, Благоевград ще отбележи 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество.

Празникът на Благоевград ще започне в 9.00 часа в двора на църквата “Въведение Богородично”, където ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая.

В 10.00 часа на площад “Македония” ще бъде издигнато националното знаме на Република България, ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение “Майка България”.

Днес е празник и на Банско. С тържествена Света литургия в църквата “Света Троица” в Банско започват честванията  на 111-ата годишнина от освобождението на града. На 5 октомври 1912 година в двора на храма големият поет и войвода Пейо Яворов обявява пред събралото се множество свободата с думите: “Братя, хвърляйте фесовете! От днес сте вече свободни българи”.

Паметно шествие ще премине през всички знакови места в Банско, а тържественото възпоменание и поднасяне на венци ще бъде пред паметника “Банско помни героите”.

Възстановка в Банско/БГНЕС - архив

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button