Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ бе почетена с литийно шествие в Роженския манастир

Роженският манастир отново се изпълни с миряни в третия ден на Великден, когато се чества чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“, копие на която се съхранява в манастира.

В сутрешните часове на днешния празничен ден богослужение и света Литургия отслужиха Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Видинският митрополит Даниил и игуменът на Рилския манастир епископ Евологий Адрианополски.

В третия ден на Възкресение се отдава почит към Божията майка и към иконата с нейния лик, а днешният ден от Светлата седмица е празник на Иверската икона на Света Богородица, позната още като Портаитиса или Вратарница.

Според запазеното предание това е една от иконите, рисувани от Свети евангелист Лука, а по време на иконоборчеството в Константинопол е била спасена от вдовица, която я притежавала и я пуска в морето, за да не бъде унищожена. След около век иконата се явява в залив през Иверския манастир в Света гора, като е забелязана по излизащ стълб светлина от нея. Света Богородица се явява на сън на един от монасите и му повелява той да отиде и в неговите ръце ще позволи да бъде взета и пренесена в манастира. Отново в сън пред стария монах Гавриил, който прибира иконата от морето, Света Богородица изразява волята си, че не е дошла да бъде пазена от монасите, а да пази тях и оттогава е в малък параклис, построен до портите на манастира.

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г. По това време манастирът е метох на Иверския манастир.

В своето слово към вярващите днес Неврокопски митрополит Серафим посочи, че именно Божията майка първа получава вестта за Възкресението на своя син и наш Господ. „Няма време от две хилядолетия преизпълнени в църквата, през което Света Богородица да не е показвала, да не е засвителствала затова, че винаги е със своите чеда и винаги помага и закриля по всяко време, особено тези, които я почитат, които я обичат и призовават в молитвите си“, каза митрополит Серафим.

Митрополит Серафим се отправи към множеството миряни, събрали се в манастира, че и днес е силна надеждата да получим по молитвите на Света Богородица и чрез нейната икона „Света Богородица – Вратарница“ нейното благословение, да благославя всички, които идват с искрена вяра и любящо сърце, „за да отправим молитвите си и благодарностите си към Бога и лично към нея, към пречистата Божия майка. Нека нейният покров да бъде с всички вас“.

Поради проливния дъжд в района, тази година шествие до близкия храм „Св. св. Кирил и Методий“ в чудотворната икона не бе извършено, но лития с чудотворната икона бе извършена около храма, в която се включиха множество хора. След литийното шествие бе отслужен водосвет за здраве.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button