Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Факултетът „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“ с редица инициативи в Глобалната седмица на общественото здраве

По повод второто издание на Глобалната седмица на общественото здраве, която започва на 3 април 2023 г., академичният състав на катедрите „Логопедия“, „Медико-социални науки“ и „Кинезитерапия“ към Факултета „Обществено здраве, здравни  грижи и спорт“ организира няколко съвместни събития.

На 5 април 2023 г. (сряда) от 11:00 ч. в зала 481 (Учебен корпус №1) ще се проведе уъркшоп на тема „Обучение на специалисти, работещи с най-уязвимите и малцинствени групи за превенция и ранно откриване на слухови нарушения“. Събитието ще бъде достъпно и в платформата „BigBlueButton”. Обучението е подходящо за логопеди, специални педагози, психолози, социални работници, медиатори и учители. Уъркшопът се организира в рамките на проект „Влияние на придобитите слухови нарушения върху комуникацията и социализацията“ с ръководите гл. ас. д-р Анна  Андреева.

На 6 април 2023 г. (четвъртък) от 12:00 ч. в Центъра по логопедия на ЮЗУ „Неофит Рилски“ (зала 106, Учебен корпус № 8) ще се проведе уъркшоп на тема „Логопедични интервенции за лица преболедували COVID-19“. Събитието се провежда в рамките на проект „Прояви на дизартрия, дисфония и дисфагия при преболедували COVID-19 и влиянието на нарушенията върху качеството на живот“ с ръководител ас. д-р Радостина Костова.

На 6 април 2023 г. (четвъртък) от 14:00 ч. до 16:00 ч. в Центъра по логопедия специалисти от Катедрата по логопедия и Катедрата по кинезитерапия ще проведат оценка на баланса, походката, равновесието, дъвкането и гълтането при възрасни лица. Ако бъдат установени нарушения в резултат на получените данни, ще бъдат дадени насоки и препоръки за профилактика и лечение. Събитието се организира в рамките на проект „Комплексна логопедична и кинезитерапевтична диагностика при лица с придобити неврологични заболявания“ с ръководите доц. д-р МигленафСимонска.

По време на Глобалната седмица на общественото здраве, Световната федерация по обществено здраве обединява институции, общности и участници в общественото здравеопазване от цял свят, за да признае приноса на общественото здраве и неговата работна сила. Това събитие се провежда за втори път с цел да поражда дискусия относно най-добрите практики и липсващите пропуски, които са основни за превенцията на заболяванията и насърчаването на здравето и благосъстоянието.

Общественото здраве е „невидимият пазител“ на нашето здраве от десетилетия. Пандемията от COVID-19 направи сферата на общественото здраве по-очевидна и оценена. Да направим общественото здраве видимо и разбрано е ключова стъпка за готовност за извънредни ситуации. Улесняването на споделянето на знания, ресурси и бариери, пред които са изправени професионалистите в областта на общественото здравеопазване в световен мащаб, е от ключово значение за подобряване на общественото здраве във всички контексти.

Източник: Blagoevgrad-News – Различните новини от Благоевград и региона

Подобни публикации

Back to top button