Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Кметът на Благоевград обеща балансиран Бюджет за 2024 година

Бюджет 2024 година на община Благоевград ще бъде балансиран, като разходите няма да надвишават приходите. Това каза на пресконференция кметът Методи Байкушев, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg. Той припомни, че на 25 януари от 17.00 часа предстои обществено обсъждане, в рамките на което жителите на Община Благоевград ще могат да зададат своите въпроси, както и да представят свои предложения и становища по бюджета.

“Тази година смятаме да променим практиката и да преминем към това, което трябва да представлява една процедура по бюджета, а именно той да бъде представен от кмета, а не от експерти“, каза Байкушев и добави, че освен представянето, ще отговаря и на въпросите, които гражданите ще задават по Бюджет 2024 година.

“Когато говорим за бюджет, трябва да говорим за политики, а не просто за едни числа. Ще говорим за приоритетите на бюджета. Той трябва да бъде представен в ясна и опростена форма, която да е разбираема от гражданите“, добави градоначалникът.

Той подчерта, че основният акцент ще бъде поставен върху бюджета за местните дейности, като представи накратко и бюджетната политика, разделена в няколко точки, които включват:

1. Изграждане и поддръжка на градската инфраструктура – предвижда се завишаване на средствата, които ще бъдат отделени за текущи ремонти на инфраструктура;

2. Проектиране и отчуждаване на имоти, свързани с бъдеща инфраструктура;

3. Инвестиции в сферата на образованието, извън държавно делегираните дейности, включващи повишаване на експертния капитал, планиране и изпълнение на конкретни дейности, както и подобряване на диалога между училища и бизнес;

4. Привличане на инвестиции – планира се да бъдат подготвени общински имоти, които да се предлагат на потенциални инвеститори.

Кметът Методи Байкушев обясни, че за реализирането на тези и други приоритети, включени в Бюджет 2024 година на Община Благоевград се предвиждат съкращения на разходите и по-добра финансова дисциплина.

По време на пресконференцията стана ясно, че общият дефицит в Бюджет 2024 година ще бъде в размер на минус 20 209 86 лева.

“В момента правим сериозни анализи какви са ни опциите и възможностите за решаване на проблема. Със сигурност ще се наложи да направим няколко обществени обсъждания. Част от дълговете ще трябва да се разсрочат, а други да се рефинансират“, коментира кметът на Община Благоевград.

Той допълни, че утре, заедно с финансовия си екип, ще бъде в София на среща с всички институции, имащи отношение по темата, за да се види какви са възможностите пред Община Благоевград за справяне с дефицита.

Кметът Байкушев представи и любопитни данни, свързани с предишни харчове на общината. От думите му стана ясно, че около 500 хил. лв. са били похарчени за закупуването на осветителни тела със соларни панели, които да се поставят по Главен път Е-79. Оказало се, че парите са дадени на “Биострой“ за закупуване на осветителните тела, които са изработени по поръчка, но нямало нито проект, нито разрешение от Агенция “Пътна инфраструктура“, които всъщност отговарят за въпросния път.

“Има огромно съмнение дали наличните стълбове могат да понесат тази инсталация, която е направена по поръчка. В момента нито един инженер в Община Благоевград не се наема да сложи подписа си под документите, така че осветителните тела да бъдат монтирани. Това трасе не е общинско, а е на АПИ. Правим оценка на материалите, които са закупени, за да видим дали може да ги монтираме някъде другаде. Междувременно водим разговори и с АПИ – те да си поставят осветление“, отбеляза Байкушев.

Кметът на Благоевград представи и други големи разходи, които са правени и които значително са натоварвали бюджетите на общината. Пример в тази посока е празникът на Благоевград, който е на 5 октомври. През 2023 година са били отделени над 60 хил. лв. за пиротехническо и светлинно шоу, като според Байкушев това са били излишни харчове.

Blagoevgrad24.bg.

Подобни публикации

Back to top button