Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаПрепоръчани

Отбелязваме 120 години от гибелта на Гоце Делчев

Днес се отбелязва 120 години от от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев.

На 4 май 1903 г. пада убит един от най-значимите български революционери – Гоце Делчев. Той загива в сражение с турска потеря край село Баница, Серско едва на 31 години.

През нощта на 3 срещу 4 май, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата на Делчев попада в обкръжение в село Баница. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков – съвипускник на Гоце Делчев от Военното училище в София, блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада.

При битката умира и революционерът Димитър Гущанов.

“Петнадесет часа турците не посмяха от куршумите ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гроба на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата…Защото осиротяваше цял народ“, пише в “Хайдушки копнения” Пейо Яворов.

Майор Тефиков забранява на потерята да се гаври с труповете на двамата революционери, а останките им са изпратени в Серес и разпознати от местната власт. След това Делчев и Гущанов са погребани в общ гроб в село Баница.

Тленните останки на Гоце Делчев митарствот 43 години след неговата смърт, за да бъдат положени през 1946 година в Скопие.

Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев. Събитието ще се проведе пред паметника на големия български революционер на централния площад в гр. Гоце Делчев.

От 18.30 часа в катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий” в града държавният глава ще присъства на заупокойна молитва по повод 120 години от смъртта на Гоце Делчев, а по-късно ще проведе среща с Неврокопския митрополит Серафим в новопостроената Света Неврокопска митрополия. снимка:БГНЕС

Източник: ПИРИНСКО – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Подобни публикации

Back to top button