Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниПрепоръчани

Рафтинг комплексът в Кресненското дефиле е изграден в защитена зона

Рафтинг комплексът в Кресненското дефиле, който включва бунгала, ресторант, бар, обучителен център и сервизни помещение, е изграден в защитена зона и е напълно незаконен, пише Еко Новини.

Цял туристически комплекс е изграден абсолютно незаконно от рафтъри в защитената зона по Натура 2000 “Кресна – Илинденци” в Кресненското дефиле.

Построени са над 15 постройки – бунгала, ресторант, бар, сервизни помещения, помещения за събития, обучителен център и други, които се намират в началото на Кресненското дефиле.

Справка, направена от Еко Новини в община Симитли, показва, че за комплекса не са издавани строителни разрешения и няма никаква документация за изградените постройки.

Селището е бизнес проект, зад който стои „Българска федерацията по рафтинг“. В него се развива туристическа дейност, без тя да отговаря на изискванията за местата за настаняване и хранене, съгласно Закона за туризма.

Проверката показва още, че нямат касови апарати и санитарни разрешителни. Как комплексът е захранен с електроенергия също не ясно.

Цялата дейност, която рафтърите извършват в река Струма в Кресненското дефиле, е със съмнителна законност.

Реката е публична държавна собственост. Без съответните разрешителни от Районната инспекция по опазване на околната среда – РИОСВ-Благоевград, никой няма право да извършва каквато и да било дейност в коритото на река Струма. Още повече, че тя е част от защитената зона “Кресна – Илинденци”.

За спускане с гумена лодка или каяк желаещите заплащат немалка сума. Същевременно рафтинг федерацията използва безплатно реката. Рафтъри заедно, с еколози, от години саботират изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле. В последните няколко месеца започнаха да организират общи протести.

Интересът на рафтърите е да си остане съществуващият път, за да има лесен достъп до вилното им селище и да ползват река Струма, без да плащат никакви лицензионни такси или наем. Зелените пък лобират за два 15-километрови тунела – проект, зад който стои швейцарска компания.

“Оказва се, че заради интересите на тази малка група хора – еколози и рафтъри, вече 20 години не може да се довърши АМ Струма през Кресненското дефиле. За това време там са загинали над 70 човека, а 400 са тежко ранените”, отбелязват от Еко Новини.

Източник: ПИРИНСКО – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Подобни публикации

Back to top button