Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Скандал в Златолист, разрушиха оригинален стенопис над входа на храма на Преподобна Стойна и го замениха с друг

От шест дни голям скандал се вихри в социалната мрежа от ценители и хора, които обичат храма на Преподобна Стойна в село Златолист.

Поводът е разрушаването на оригинален стенопис над входа на църквата Свети Георги в село Златолист, дело на маестро Пламен Капитански. Той е унищожен, а на негово място е поставен традиционен.

Подмяната е станала в сряда, в страстната седмица. Не е ясно кой е разрешил заменката, нито защо не е уведомен автора на стенописа. И още-защо се е наложило да се унищожи стария стенопис, който е символ на храма.

Авторът Пламен Капитански научи от фейсбук за унищожения стенопис, който той е дарил и направил със свои средства. Стенописът е правен през 1999 година.

„Покрусен съм, не разбирам кой и защо унищожи една уникална творба, каза авторът.

Хиляди в социалните мрежи подгряха телефона на Неврокопската епархия в търсене на истината за това кой е разрешил подмяната. От там им казали, че е правена реставрация и затова се е наложило стенописа да бъде подменен с нов.

Миряните не приемат новия стенопис, който оприличават на пълен кич и искат да се сезира прокуратурата.Автор -Пирин Нюз

Източник: Новини от Благоевград, Югозападна България – ПИРИН НЮЗ

Подобни публикации

Back to top button