Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Вечер с музиката на Бетовен поднася на благоевградската публика Камерна опера – Благоевград и младият пианист Симеон Гошев

За втора поредна година Симеон Гошев ще бъде солист на оркестъра на Камерна опера – Благоевград, а подробности за концерта с музика на Бетовен, който ще бъде представен във вторник в Благоевград, дадоха на пресконференция в пресклуба на БТА в Благоевград директорът на операта Лина Ангелова, диригентът маестро Красимир Топалов и Симеон Гошев.

Цялата концертна програма е конструирана около произведения на Лудвиг ван Бетовен, като в нея е включена увертюра „Егмонт“, Концерт за пиано и оркестър №1 и Симфония №2. Симфония №2 всъщност показва стила на Бетовен, който дава отражение върху цялото симфонично творчество на всички композитори нататък, посочи маестро Красимир Топалов.

Бетовен е от композиторите, с чиято музика човек може да се свърже съвсем спонтанно и да се наслади, дори без да има музикално образование или каквато и да е подготовка във връзка с класическата музика, посочи Симеон Гошев. „Ние предлагаме на публиката да чуе нещо, което може би ще отвори техния интерес към класическата музика като цяло“, допълни младият пианист, който е роден и израснал в Благоевград.

Концертът, който благоевградската публика ще чуе утре, 4 април, от 19 часа в зала „Яворов“, е изпълняван от Симеон Гошев в началото на година в Шумен, след което в зала „България“ в столицата със Софийската филхармония. От началото на годината Гошев в представил солови рецитали в Полша, Норвегия и Австрия, като до края на сезона предстои концерт във Виена.

Всяка сцена е различна, различно е в родния град, където вълнението е в най-позитивния смисъл на думата, където свиря пред приятели, семейството, в най-тесния смисъл пред родна публика, каза още Симеон Гошев.

Симфоничният концерт „Вечер с Лудвиг ван Бетовен“ поставя началото на пролетната програма на Камерна опера – Благоевград. Продължават да се играят и двата нови проекта на операта – образователният спектакъл „Вълшебният свят на операта“ и едноактната опера от Моцарт „Бастиен и Бастиена“. През май за първи път в страната ще се представи програма с музика на Антонио Вивалди. В края на май ще бъде премиерата на „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, каза още по време на пресконференцията директорът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button