Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини

Велика събота е!

Велика събота е!

На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада.

Това е последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

На този ден се отбелязва погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, оплакването му от майка му света Богородица и от жените, носещи миро, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада, където освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата.

Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

Историята на празника

Пилат е бил изненадан, когато Йосиф от Ариматея е дошъл при него в петък вечерта, за да поиска разрешение да получи тялото на Исус от Назарет за погребението му.

Разпнатият умря по-бързо от обикновено.
Великата събота, Великден, наближаваше и затова хората побързаха да свалят разпънатите на кръста и да ги погребат.
Това изискваше голяма смелост от Йосиф, който е таен ученик. Той се споменава за първи път в този пасаж от Евангелието. Той е член на Съвета, но не участва в неговите решения относно Исус.
Йосиф е подпомаган от друг високопоставен таен ученик, Никодим, който се споменава в нощен разговор с Исус в началото на Евангелието от Йоан.
Те вземат тялото на Исус, увиват го в чисто платно и го покриват с благовонни билки от смирна и алое. Близо до мястото на разпъването имало нова гробница, където още никой не е бил погребан, и там било положено тялото на Исус.

Това е било в събота.
Само жените, които са дошли със Спасителя от Галилея, последвали мястото, където е бил погребан. Нито един от дванадесетте ученици не са присъствали. Главните свещеници и старейшините на народа помолили Пилат учениците да не откраднат тялото на своя Господ и да обявят, че той е умрял.
Голям камък е бил търкалян до вратата на гробницата и запечатан. Войници пазели гроба. Това се припомня по време на вечерната служба на Разпети петък.

В църквата на Велика събота се пее псалом 119 на утреня около Гроба Господен.
Това е най-дългият псалом в Библията и се нарича словесната икона на Христос.
След събота, рано сутринта в неделя, жените отиват на гроба, като вземат със себе си ароматни вещества, за да помажат Господа. Когато отиват на гроба, те не намират тялото на Господа, а само празен гроб.
Във всяко евангелие се говори за тази неочаквана радост по-различен начин. Във всяка от тях се усеща объркване и радост. Това е свидетелство за тяхната автентичност. За реалността на възкресението говори и фактът, че жените намират празен гроб.

Свидетелствата на жените по онова време нямали правна сила: на жените не им се вярва като първи свидетели на възкресението.

Какво можете да правите на Велика събота?
По правило християните правят последни приготовления за Великден: ​​боядисват и украсяват яйца, пекат козунаци и други ястия, ако не са имали време да го направят на Велики четвъртък.
След това отиват в храма и освещават основните символи на предстоящия празник.
Обичайно е да се раздава милостиня на нуждаещите се и да се оказва помощ на нуждаещите се.
Важно е да вършите добри безкористни дела и да пречистите сърцето си от гняв и завист. За да направите това, най-добре е да поискате прошка от роднини и приятели.

Преди големия празник можете да ядете само неварени растителни храни – постен хляб, сурови зеленчуци и плодове, сушени плодове, мед и ядки. Какво не трябва да правите на 15 април?

На Велика събота е забранено да се занимавате с физически труд: чистене, пране, гладене, риболов и лов.
Освен това е строго забранено да се забавлявате на този ден, така че също не се препоръчва да организирате сватби, годишнини и други празни Алкохолните напитки също са забранени. Не може да се мие.

На Велика събота над гроба на Исус Христос в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим от небето се спуска Благодатният огън.

Православните християни вярват, че това е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото му за погребение. Вярва се, че в първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Благодатният огън ще бъде донесен у нас от Ерусалим с четири фенера от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Подобни публикации

Back to top button