Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Заведенията в Кресненското дефиле-незаконни и построени в защитена зона

Всичките заведения в Кресненското дефиле, т.н. Кресненски ханчета, са построени в защитена зона „Кресна – Илинденци“ и са незаконни, съобщи Еко Новини. Става въпрос за обектите, намиращи се на път Е-79, на около 10 км преди град Кресна в посока Кулата.

Проверка на медията е показала, че заведенията, сред които има и мотели, нямат строителни книжа и необходимите разрешителни. Нямат и удостоверения за въвеждане в експлоатация. Освен това те попадат в защитена зона по Натура 2000 „Кресна – Илинденци“ (BG0000366), а нямат задължителната Оценка за съвместимост със зоните от Натура 2000

При положение, че нямат гореспоменатите документи, не е ясно и как са захранени с ток и вода, както и къде се изливат отпадните води. Предвид местоположението им е почти сигурно, че отиват във водите на река Струма. Заведенията извършват търговска и туристическа дейност, предлагат и хранене. Дали имат съответните разрешителни от Министерство на туризма и Българска агенция по безопасност на храните също не е ясно.

В Кресненското дефиле, в защитена зона „Кресна – Илинденци“, е изграден незаконен рафтинг комплекс, включващ над 15 постройки, сред които бунгала, бар, ресторант, писа по-рано Еко Новини. Незаконното селище се оперира от фирма „Адвенчър Нет“ ЕООД, зад която стои „Българска федерация по рафтинг“. Проверка на Еко Новини показва, че двете дружества са регистрирани на един адрес на столичната ул. Оборище.

По наша информация, след публикацията ни, още в петък комплексът е проверен от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район Благоевград“. При нея управителите на незаконния комплекс не са представили никакви документи, нито за сградите, нито такива, позволяващи им да извършват дейността, която извършват. Очаква се и Дирекция национален строителен контрол ДНСК и Районната инспекция по околната среда и водите РИОСВ-Благоевград също да започнат проверки.

Източник: ПИРИНСКО – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Подобни публикации

Back to top button