Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Ансамбъл „Пирин“ покори благоевградската публика

С внушителен концерт-спектакъл под надслов „Танцът на един живот“ бе отбелязана 100-годишнината от рождението на един от основателите на фолклорен ансамбъл “Пирин” Костадин Руйчев.

Впечатляващото юбилейно тържество в зала „П. Яворов“ започна под звуците на чановете на ансамбъл „Пирин“ и кратки документални кадри за доайена на сценичното изкуство, чиято мисия бе да остави следи, създавайки едни от най-известните танцови постановки.

Изпълненията на  „Земьо майчице“ на солистката на ансамбъл „Пирин“ Руска Стоименова и на „Зададе се тъмен облак“ на Карамфил Божиков накараха публиката да притаи дъх още в началото на съвместния концерт-спектакъл.

Зрителите успяха да се докоснат до едни от най-запомнящите се творби на Костадин Руйчев, сред които „На мегдана“, „Русалии“, „Драма“ и др.

Музикалните и танцови изпълнения събраха на една сцена ансамбъл “Пирин”, Сдружение „Русалии“ – Петрич, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – Гоце Делчев, Фолклорен състав – Копривлен, ТФ„Младост“, ансамблите „Гайтан“, „Пиринче“,  „Вихрен“, ТФ „Празник“, ТФ „Македонска хубост“ и ТФ „Ритмика“.

От името на кмета на Благоевград Методи Байкушев бе връчен поздравителен адрес.

В знак на признателност художественият ръководител на ансамбъл „Пирин“ Мирослав Димитров връчи на синовете на Костадин Руйчев – Благой  и Владимир огърлие от Съюза на танцовите и музикални дейци.

Част от възторжената публика бе облечена в народни носии, което допълнително допринесе за невероятната атмосфера в зала „П. Яворов“. В продължилото над два часа представление талантливите артисти превърнаха сцената и залата в едно цяло и така до финала, когато зрителите станаха на крака и с нестихващи аплодисменти изпратиха изпълнителите, поднесли „Танцът на един живот“.

Костадин Руйчев е един от тримата, изградили облика на Ансамбъл „Пирин”. Като главен хореограф и автор на едни от най-известните и любими на публиката танцови постановки, Костадин Руйчев показва отлични познания за особеностите на пиринския танцов фолклор и с професионализма си се превръща в знакова фигура на това изкуство в цялата страна. Той е почетен гражданин на Благоевград.

Подобни публикации

Back to top button