Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

За празнуват за 41-ва година в Петрич празнуват златни и сребърни сватби

За 41-ва година в Петрич се състоя общоградско празненство на сребърни и златни сватби. Общо 64 двойки се събраха заедно със своите семейства да си кажат отново “да”. Между тях 17 празнуваха златен юбилей и 47 сребърен. Събитието е съвместно между “Обредни дейности” – Петрич и Община Петрич, каза за БТА Мария Кусимитрева управител на “Обредни дейности”.

Тя посочи, че за първи път златните сватби са подкрепени от толкова много гости. В началото на вечерта всички юбиляри бяха закичени с годежарско цвете, украсено със сребърна или златна панделка, в зависимост от юбилея. Това е традиция, която е създадена преди 41 години от “Обредна дейност” в Петрич, каза Кусимитрева. Избират именно това цвете, защото цъфти в зимните месеци и по стара българска традиция, годежарите са отивали с най-студоустойчивото цвете при своите избраници.

По стар народен обичай двойките бяха посрещнати и с пита и мед. Избегнали сме солта, защото смятаме, че солта в техния живот вече е поделена поравно между съпрузите и е време само за сладките мигове, каза Кусимитрева. Тя посочи, че след 50 или 25 години брак, всеки е разбрал, че най-важно е да се прибереш вечер вкъщи пред хляба и да го разделиш с най-близките си хора.

Днес е ден, в който вие отново полагате подпис, затвърждавате семейството си и доказвате, че времето надгражда вашите емоции, надгражда вашите отношения и взаимното уважение, с тези думи се обърна към празнуващите кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той посочи, че днешната церемония е изключително важна поради много причини, като едната е пример за по-младите, а другата е, че имаме една устойчивост на ценностите и за пореден път доказваме, че семейството остава най-ценният фундамент и единица на българското общество, когато коментираме морални ценности, каза още той.

За да отбележат златен юбилей бяха дошли и семейство Димитрина и Чавдар Дундеви. За БТА те разказаха, че са се запознали на Нова Година, в далечната 1971 срещу 1972, а през 1973 са сключили граждански брак и от тогава са заедно. Двамата съпрузи казаха, че за щастлив семеен живот е важно доброто отношение един към друг, разбирателство, да се отстъпва и от двете страни, да се зачита и да се уважава другият, да бъде наистина личност в живота ти.

Радка и Георги Стоянови в момента живеят в Бяла, Варненско. Те също бяха дошли в Петрич, за да отбележат златен юбилей. За БТА разказаха, че заедно ги е събрала учителската професия. Двойката посочи, че в семейния живот е най-важно разбирателството и отстъпките. Юбилярите разказаха, че се радват на двама сина и четирима внуци.

Празненството премина с музикална програма, а всички двойки подновиха своите брачни обети. Да уважи юбилярите беше дошъл и народният представител Костадин Стойков.

БТА

Подобни публикации

Back to top button