Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Църква на 3 века чака спасение край село Стара Кресна

Църква на 3 века чака спасение. Храмът „Свети Архангел Михаил” край село Стара Кресна е в руини и буквално от него са останали само няколко зида. Православният храм е изграден през 1856 г. на мястото, където е имало няколко оброчища и два малки параклиса. През 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открива взаимно училище и тук почват да сричат своето „а, б” десетки деца. Това обаче не продължава твърде дълго.

Защото църквата е опожарена през 1878-1879 година при погрома на Кресненско-Разложкото въстание. Родолюбивите българи не губят времето си и я възстановяват само три години по-късно. Но след малко повече от три десетилетия – през октомври 1912 година, отново е запалена и изпепелена по време на Балканската война от отстъпващите османски войници. След войната близо до нея е построен малък параклис, който служи за храм и днес, но също вече се руши, а вековната църква е почти на изчезване с течение на времето.

Възкресяване

За да я възкреси, преди 4 години – през 2019 година, Община Кресна по инициатива на кмета Николай Георгиев рестартира кампанията за възкресяването на вековния храм в село Стара Кресна, която бе започнала още през 2016 година. В сметката към момента обаче има твърде малко средства. Те не стигат дори да се започнат каквито и да  е строителни и възстановителни дейности.

През годините кметът на Кресна Николай Георгиев проведе и няколко срещи с Неврокопския митрополит Серафим, за да помогне за каузата на местните хора и Българската православна църква. Надеждата бе в подкрепата най-вече на дарители от региона, страната и на наши гурбетчии в чужбина. А вярата бе, че всичко ще завърши успешно.

Кметът Николай Георгиев.

 Кметът Николай Георгиев.

„Истината е, че без помощта на държавата няма как да се справим. Нужни са много пари за това богоугодно дело, което е непосилно и за общината, и за нейните жители. Тази някогашна църква е емблема на нашия край. Затова толкова много искаме да я възкресим. Храмът е част от националната ни история, затова е време държавата да ни подкрепи в тази наша мисия”, сподели Георгиев.

Ферманът

Разрушената църква е истински родоначалник и духовен пастир на местната християнска общност. Храмът е сред първите български църкви, в които гръцки духовници били прогонени, за да се приведе в действие постановеното с фермана на султан Абдул Азис (27 февруари 1870 година) право на българите, живеещи в пределите на църковния окръг на Българската екзархия, да имат църковно служение на български език.

На 22 октомври 1870 година Марко Кочев, синът му Лазар, Мицо Чорбаджи (същият, който на 16 октомври 1878 г., 11 дни след превземането на Кресненските ханове по време на Кресненско-Разложкото въстание, е назначен за член на полицейското началство в Кресна), Доню Юруков и други първенци на Кресна, водени от поп Томан Милев, прогонват гръцкия мелнишки владика и в храма прокънтява молитва на български език. Която отеква през вековете до днес.

Училище

Паметните дни на „Св. Архангел Михаил” не свършват с това събитие, но минават и през църковното килийно училище, дало начално образование на дедите на тукашните хора и така отворило за тях вратите на знанието и просветата. Тук не можем да не споменем, че учителят Стефан Карчев изпървом учил, а сетне и преподавал на децата там. Нерадостната съдба на храма е свързана с неколкократни опожарявания, довели до настоящото му състояние, но светинята не заслужава подобна участ и трябва да бъде възстановена. В това са убедени жителите на община Кресна. Целта е божият дом да засияе с предишния си блясък, това местните хора дължат на паметта на дедите си, дължат го на духа на своята общност, дължат го на себе си.

Отец Георги Танчев също се включва в кампанията по набиране на средства за храма.

 Отец Георги Танчев също се включва в кампанията по набиране на средства за храма. 

Съпричастност

„Искаме да върнем старата слава на този център на вярата и българщината. Надявам се с помощта и на медиите да намерим съпричастност в нашите сънародници и заедно да се обърнем към нашите корени, да изразим солидарност и да застанем зад безспорните ценности, изграждащи българската духовност и формиращи нашето чувство за национална гордост”, твърди градоначалникът Николай Георгиев.

Според архиерейския наместник на Сандански – Георги Танчев, някогашният храм  е уникален. Но с набраните до момента средства не може да се направи нищо за възкресяването му, тъй като са оцелели само няколко стени от каменната зидария. Затова хората в община Кресна се надяват държавата да подкрепи тяхната благородна кауза. източник:Телеграф/Владимир Симеонов

Източник: ПИРИНСКО – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Подобни публикации

Back to top button