Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Музика от 16 държави на джаз феста в Банско

Международният форум започва на 5 август

Богата съпътстваща програма и събития за най-малките осем дни

Откриването е със „Среща в приказката“ с музиката на Йосиф Цанков

В събота стартира 26-ото издание на международния джаз фестивал в Банско. То ще продължи до 12 август и ни посреща с мотото „Всички в джаза, всички в Банско“, а по традиция ни очакват музикални срещи с някои от най-утвърдените имена в джаза от цял свят, както и много нови и млади таланти. Осем фестивални вечери, музиканти от 16 държави, сред които САЩ, Колумбия, Италия, Великобритания, Австралия  и куп съпътстващи събития очакват жителите и гостите на курортния град.

Откриването на фестивала в събота е на 5 август със “Среща в приказката” с музиката на Йосиф Цанков, представена от тромбониста Вили Стоянов заедно с щрайха на Симфоничния оркестър на БНР. В същата вечер на сцената се качва и първият от хедлайнърите на 26-ото издание на фестивала – австралийският китарист с легендарен статут Франк Гамбале. След него ни очаква и музиката на Cinga Manga Funk, на които им се дава честта да закрият първата музикална вечер.

Desy & The Shiny Stockings с гост Атанас Попов на 12 август.

Програмата ни предлага две срещи с хитови британски изпълнителки – Зара Макферлейн със своя квартет и Луси Удуърд, която започва своята кариера като беквокал на артисти като Барбра Стрейзанд, Селин Дион, Джо Кокър, но и има и своя личен и много интересен път в музиката.

В програмата се срещаме и с Косово, представен от Шеки Ходжа и приятели. Кариерата на Шеки е забележителна и се простира в рамките на няколко десетилетия – от родния му град Феризай в Косово през Сараево, където е учил, и Белград, та до София, където намира убежище и работи с най-добрите български музиканти.

В рамките на фестивала можем да чуем още и Мауро Сигура (квартет), един от водещите джазмени, които свирят на древния арабски струнен инструмент уд и е сред примерите за модерния подход в използването му.

Дневните концерти също се утвърждават като традиция в програмата на „Банско джаз фестивал“. Всеки ден от 11:00 часа в градския парк ще се дава възможност за изява на млади таланти, а от 13:00 часа ще започват игри за малки и големи.

Различни локации в Банско ще бъдат озвучени в рамките на „Джаз в града“ всеки фестивален ден от 17:00 часа. И в това издание на „Банско джаз фестивал“ изпълнителите от голямата сцена ще проведат своите майсторски класове с участниците в „Джаз академия“.

Източник: Труд

Подобни публикации

Back to top button