Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Туристически бизнес форум

Благоевград и Сандански домакинстваха на бизнес форуми за туризъм

Благоевград и Сандански домакинстваха на бизнес форуми за туризъм. Срещите се проведоха под надслов „Възможности, перспективи и добри практики“ и се организираха от сдружение „На фокус“ в рамките на трансграничен проект.

Целта беше да се популяризират успешно реализирани бизнес модели от предприемачи в трансграничния регион, с което да се стимулира развитие на предприемачеството, създаване на бизнес партньорства и работа в мрежа между всички заинтересовани страни за постигане на устойчив икономически растеж в трансграничния регион. В проявите се включиха лектори – успешни предприемачи в сферата на туризма, маркетинга, ИКТ и европейските програми, развили своите предприемачески идеи в успешен бизнес.

Сред акцентите в програмата на форума беше известната в цяла България и десетки страни по света Баба Дешка. Жената, чието име през последните години се превърна в емблема на селския туризъм, разказа пред събралите се за началото, трудностите и дългия път към успеха. Неподправена и автентична, Баба Дешка разказа как една стая със старо кюмбе и сърце, отворено за хиляди нови приятелства, могат да се превърнат в успешно бизнес начинание, даващо прехрана на няколко семейства. И как една 50-годишна къща в затънтено планинско село може да стане неповторимо място за отдих, вкусна храна и незабравими преживявания за хора от всички краища на планетата.

Живко Иванов – с дългогодишен опит в консултанския бизнес, представи важността на бизнес партньорствата и работата в мрежа за развитието на успешно предприемачество.

Съвременните ИКТ инструменти, дигиталният маркетинг и реклама като способ за растеж бяха презентирани от експерта в тази област Мариан Кънев.

Дългогодишният туристически агент и блогър Симана Марковска говори за това, какви са способите и тънкостите за развитие на отговорен и устойчив туризъм.

Мястото на биофермерството в развитието на нетрадиционен вид туризъм представи мениджърът на био хотел „Моравско село“ Здравка Смиленова.

В градовете в Югозападна България проведоха демонстрация VR технологията като съвременен начин за представяне на туристически продукти.

Вторият ден от събитието протече с посещение на място в конна база „Периволас“ в разложкото село Бачево. Собственикът Иван Наков сподели с присъстващите своя опит и това, че ако силно желаеш нещо и работиш за постигането му – то ще се случи. Участниците във форума имаха възможността да видят на място как от една поляна и 3 коня, 23 години по-късно – с много труд и голямо сърце, можеш да посрещаш гости от къде ли не, които да идват при теб заради красивите животни, природата, храната и най-вече отношението.
Експертът на ОИЦ – Благоевград Елена Михова представи дейността на центъра, както и примери за успешно изпълнени проекти с европейско финансиране от програмен период 2014 – 2020 г.
В рамките на два дни събитието продължи и в град Сандански.

“Туристът днес желае да преживява, той иска да се потопи в местната култура, да седне с някоя баба на маса, тя да му сготви. Да има възможност на пазара да си поговори с местните хора, които предлагат различни продукти”, заяви в Сандански блогърът Симана Марковска.
Проектът е финансиран по 6-та покана на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020, Инвестиционен приоритет 1-A “Конкурентоспособна и иновативна трансгранична зона”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и националните бюджети на участващите държави.

Проектът се изпълнява в партньорство между четири организации: Търговската камара на Солун (Водещ партньор), Професионална асоциация на исторически център на Солун, Сдружение на предприемачите регион Гоце Делчев и Сдружение „НА ФОКУС“.

Във форумите се включиха десетки представители на бизнеса, клъстери, бизнес центрове и инкубатори, публични и други организации и институции, работещи в подкрепа на бизнеса в трансграничния регион, както и младежи – настоящи и бъдещи предприемачи.

Източник: Bgtourism.bg

Подобни публикации

Back to top button