Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Общинските съветници на Благоевград гласуваха за изменение на общия устройствен план на града, свързано с изграждане на индустриална зона

Общинските съветници на Благоевград дадоха положително становище за предложение за изменение на общия устройствен план на община Благоевград при Зелен дол, където се предвижда да се изгради бъдеща индустриална зона.

На днешна извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград предложението беше прието с пълно мнозинство от присъстващите съветници. Това е първата стъпка, коментира на сесията кметът Илко Стоянов и посочи, че до края на април или началото на май ще бъде изработен подробен устройствен план, с което ще има конкретика какво ще представлява зоната. Стоянов допълни, че това решение е свързано с развитието на града в следващите 50 години.

Първият етап от изграждането на бъдеща индустриална зона обхваща 650 декара площ в района на село Зелен дол, до автомагистрала “Струма”, каза за БТА кметът на Благоевград. Плановете са за нейно разширяване до около 1100 декара, но разширяването на зоната е свързано с предстоящи разговори с частни собственици на земи в нейния обхват, в които попада и държавен горски фонд. Този горски фонд не представлява гора, като тук има различни варианти – откупуване или замяна, но съм оптимист в тази насока, посочи Стоянов.

Макар че тръгнахме последни в изграждането на индустриална зона, това може да се окаже наше предимство, каза още кметът на Благоевград и посочи, че бъдещата индустриална зона на града ще бъде “зелена”, което ще даде възможност да е и сред най-модерните.

Към зоната има голям инвеститорски интерес, като това включва както компании и бизнес от страната, така и интерес от страна на бизнес от Азия, Европа и съседна Турция, каза още Илко Стоянов. Изграждането на зоната е свързано с разкриване на нови работни места, като определено това ще е производствена зона, а не например складове за търговия, там ще се създава продукт, посочи кметът на Благоевград и допълни, че с това не само ще се задържат хора в града, но и се очаква механичен прираст, тоест бизнесът да привлече специалисти от други населени места, които да работят и живеят в Благоевград.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button