Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

През Светлата седмица се правят ритуали за здраве и плодородие

Във втория ден на Великден започва Светлата седмица. Тя е за прослава на Светите апостоли и Света Богородица. На Светлата сряда се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. В понеделник се прославят светите апостоли, в Светли вторник и сряда – Богородица, Свети Стефан и Свети Андрей, в Светли четвъртък – Свети Йоан и Яков, в Светли петък – Свети Петър, а в Светла събота – Свети Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Източник: Новини Благоевград, региона и България – ENOVINA.BG

Подобни публикации

Back to top button