Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниПрепоръчани

Проучват обезопасяване и опазване на Байкушевата мура

Първите проучвателни работи по обезопасяване и опазване на Байкушевата мура, във връзка с установеното пречупване на клона на дървото, бяха извършени днес на терен. Арбористи направиха оглед на вековното дърво и близките дървета, съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Разгледани са възможностите за използване на различни методи за обезопасяване на пречупения клон – повдигане и преместване с помощта на въжена система или укрепване на мястото на отчупване. Проверена е здравината на клоните и дърветата, които ще бъдат използвани като контролни точки при преместването, информират от екоминистерството. От ведомството посочват, че анализът на резултатите от днешното предварително проучване ще даде ясна оценка на ситуацията и ще помогне за определянето на краен вариант за действие.

В началото на април министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди незабавно да се пристъпи към конкретни действия за съхранението на Байкушевата мура. Тогава тя провери и състоянието на вековното дърво след сигнал от директора на Национален парк “Пирин” Росен Баненски за пречупване на клон с диаметър около 40 см.

Байкушевата мура е първото обявено вековно дърво от 1940 година. У нас има електронен регистър за вековните дървета, като включените в него са над 2000.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button