Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

В Благоевград отбелязват 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание

С възстановка на моменти от Илинденско-Преображенското въстание в неделя в кв. „Вароша“ в Благоевград ще започнат честванията по повод 120 години от избухването му.

Началото на историческата реконструкция – спектакъл „Илинденски камбани“ е от 10.00 часа. Жители и гости на града ще имат възможност да се потопят в събитията, бележещи героизма и храбростта на загиналите в името на свободата.

Възстановката се организира от ВМРО БНД – Благоевград, НД „Традиция“ – РК Благоевград, РИМ и Община Благоевград.

Честванията на паметната дата в българската история продължават на 1 август от 21.00 часа, когато от паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ ще тръгне факелно шествие и бдение, свързани с Илинденско-Преображенското въстание и борбите за независимост на Пиринска Македония.

На 2 август в 09:00 часа, в двора на черквата “Въведение Богородично”  е заупокойната панихида в памет на загиналите. В 10:00 часа на площад “Македония” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя.

Годишнината от Илинденско-Преображенското въстание е повод да се преклоним пред бележитите подвизи в историята.

Спаска Зашева

Източник: БНР

Подобни публикации

Back to top button