Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

„Банско джаз фестивал“ започва инициатива по създаване на постоянна джаз експозиция в планинския град

„Банско джаз фестивал“ започва инициатива по създаване на постоянна джаз експозиция в планинския град. Това обяви на пресконференция днес Илияна Щерева – Иванова, която е председател на Асоциация „Фестивалите в България“ и съорганизатор на популярния фестивал.

Наред с представяне на младите изпълнители и утвърдените музиканти в сферата на джаза, Илияна Щерева обяви и намерението Банско да е домакин на постоянна експозиция, която да представя образа на джаз културата в България. С тази цел Щерева се обърна към музиканти и към хора, които имат материали, свързани с джаза и неговата история в страната, с апел да ги предоставят, за да бъдат базата, върху която ще се изгради бъдещата експозиция.

Наред с идеята, днес в Банско беше представена програмата на 26-ото издание на „Банско джаз фестивал“. Тази година Банско ще живее в ритъма на джаза в дните от 5 до 12 август. Фестивалът ще бъде открит с концерт за Симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон „Среща в приказка(та) с музиката на Йосиф Цанков“, Франк Гамбали и неговия „звезден бенд“, както и българската формация „Цинга манга фук“. В дните, посветени на джаза в Банско, публиката ще види и чуе още Камелия Тодорова, израелското трио Ари Ерев, Петър Славов специален квартет и много други. В последната вечер на фестивалната сцена ще излязат Desi & The Shiny Stockings с гост Атанас Попов, Еспен Ериксен Трио от Норвегия с Анди Шепърд от Великобритания, а хедлайнерът на вечерта ще е Алфредо Родригес трио.

Тази година фестивалната програма включва участници от 16 държави, 188 изпълнители, над 30 концерта на дневна и вечерна сцена, обяви на пресконференцията кметът на Банско Иван Кадев. Концертите ще започват в 11 часа и ще продължават до късно вечерта, отново ще има „джаз точки“ в града, дневна сцена за млади таланти и джем сешъни със звездите на фестивала.

Продължава и инициативата „Банско джаз академия“, където млади изпълнители и музиканти ще имат възможност да се учат от големите имена в джаза, посочи Кадев.

На днешната пресконференция присъстваха още модераторът на Джаз академия – Банско Светослав Николов, менторът в академията проф. Любомир Денев, както и посланикът на Република Словения в София Наташа Бергел и посланикът на Република Косово в София Делфин Плана.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button