Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Класика в Ковачевица

„По неотъпкана пътека“: Започна фестивала за класическа музика в Ковачевица

Изненадата на Петото издание е световната премиера на камерната творба за клавирен квинтет от Добринка Табакова

Петото издание на фестивала за класическа музика „По неотъпкана пътека“ в Гоце Делчев започна. В следващите дни, дом на събитието е отново родопското село Ковачевица. То посреща стотици гости от страната и чужбина.

Вълшебни дни и нощи в Ковачевица, изпълнени с класическа музика – това се случва всеки първи уикенд на август от пет години насам. Освен концертите, музиканти и композитори творят, вдъхновени от атмосферата на автентичното българско село, което ги приютява всяка година.

„В Ковачевица ще ни гостуват и други български композитори, които ще прекарат една седмица с нас на фестивала и ще пишат нови творби, вдъхновени от Родопите, от селото“ , обяснява Лора Чекоратова, пианист и председател на фестивала „По неотъпкана пътека“.

Освен любов към музиката, организаторите се стремят да запалят у всички и искрата към своите дарителски инициативи, на които посвещават фестивала ежегодно.

Снимка: bTV

 

„Тази година каузата е природата и нейното опазване. По принцип нашият фестивал се намира в природата. Музиката, която свирим, е вдъхновена от природата. Има много директна връзка. Ние, от фестивала даряваме от всеки продаден билет определена сума за засаждане на нови дървета в Родопите“, казва още Лора Чекоратова.

Изненадата на Петото издание на „Неотъпкана пътека“ е световната премиера на нова камерна творба за клавирен квинтет от Добринка Табакова, специално създадена по случай юбилея на фестивала.

 

Снимка: bTV

 

„Написах специално произведение за юбилейното издание на фестивала. Произведението се нарича „Каменна следа“ за пиано квинтет, пиано със струнен квартет. Вдъхновено от мозайките на Епископската базилика в Пловдив, който е моят роден град, но също и място, на което се запознахме за първи път с Лора и Георги“, обяснява композиторът Добринка Табакова.

Фестивалът ще завърши в Пловдив на 9 август. Последното изпълнение ще е в Епископската базилика, където пловдивчани също ще могат да се насладят на музиката на Рандъл Скарлата, Макс Бейли, Лора Чекоратова, Добринка Табакова и още много други творци.

Източник: БТВ

Подобни публикации

Back to top button